%0 Journal Article %T تعیین کیفیت غیرمخرب روغن زیتون با آزمون فراصوتی %J نشریه فناوری آزمون‌های غیرمخرب %I انجمن آزمون‌های غیرمخرب ایران %Z 2676-6655 %A زارع زاده, محمدرضا %A ابونجمی, محمد %A قاسمی وزنامخواستی, مهدی %D 2020 %\ 08/22/2020 %V 2 %N 6 %P 62-71 %! تعیین کیفیت غیرمخرب روغن زیتون با آزمون فراصوتی %K تقلب %K روغن زیتون %K کیفیت‌سنجی %K فراصوت %R 10.30494/jndt.2020.245709.1045 %X سلامت و ایمنی مواد غذایی به عنوان یکی از مهمترین اولویت‌های انسانی محسوب می‌شود؛ بنابراین لازم است فناوریهای مؤثر و جدیدی برای تشخیص تقلب و کیفیت در صنایع غذایی به کار گرفته شود. روغن زیتون فرابکر فواید بسیاری برای سلامتی انسان داشته و به دلیل ارزش غذایی و قیمت بالای آن، احتمال وجود تقلب در آن زیاد می‌باشد. فراصوت تشخیصی در حوزه صنایع غذایی دارای مزایای بسیاری است؛ دقیق و غیرمخرب بوده و در کسری از ثانیه انجام می‌گیرد. در این مطالعه، برای تشخیص تقلب در روغن زیتون فرابکر، چهار ویژگی فراصوتی نمونه‌های تهیه شده در پنج سطح مختلف تقلب (خالص و 5٪ ، 10٪ ، 20٪ ، 35٪ و 50٪ مخلوط شده با روغن سرخ کردنی معمولی) و با استفاده از سامانه فراصوت تشخیصی استخراج شدند. جهت کاهش خطا، یک سامانه نگهداری و هدایت کاوشگرها طراحی و ساخت گردید. ویژگی‌های استخراجی فراصوت شامل درصد کاهش دامنه، زمان رسیدن موج از فرستنده به گیرنده، تفاضل پیک اول و دوم دامنه در نمودار زمان-دامنه و نسبت پیک اول و دوم دامنه مورد بررسی قرار گرفت. از هفت الگوریتم طبقه‌بندی شامل بیز ساده، دستگاه بردار پشتیبان، گرادیان تقویتی، k همسایگی نزدیک، شبکه عصبی مصنوعی، رگرسیون لجستیک و آدابوست برای طبقه‌بندی داده‌های از پیش پردازش شده استفاده شدند. نتایج نشان داد که الگوریتم بیز ساده با دقت 2/90٪، بیشترین دقت را در بین سایر مدل-های طبقه بندی داشته و ماشین بردار پشتیبان و گرادیان تقویتی با 88.2٪ در رده های بعدی قرار گرفتند. %U https://www.jndttech.ir/article_118269_393bd5313a8ff5158a5028b393a4b1d1.pdf