TY - JOUR ID - 61861 TI - مطالعه اولیه در زمینه امکان سنجی استفاده از تصویربرداری نور تک فام متمرکز جهت اندازه‌گیری غیرمخرب رنگ گوشت میوه سیب JO - نشریه فناوری آزمون‌های غیرمخرب JA - JNDT LA - fa SN - AU - ملازاده, کاوه AU - بیژنی, آرزو AU - کوشش صبا, محمود AD - گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان AD - گروه مهندسی علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 2 IS - 1 SP - 35 EP - 42 KW - پایش نوری KW - پس از برداشت KW - آزمون غیرتماسی KW - رنگ‌سنجی DO - N2 - رنگ گوشت به عنوان یکی از معیارهای مهم مربوط به رسیدگی و کیفیت میوه به شمار می‌آید. اندازه‌گیری رنگ گوشت میوه با روش‌های متداول نیازمند برداشتن پوست میوه است که این امر منجر به تخریب آن می‌گردد. بنابراین پایش میزان رنگ گوشت میوه به صورت غیرمخرب در فرآیند‌های برداشت و پس از برداشت نیازمند استفاده از روش‌های غیرتماسی است. تصویربرداری نور تک‌فام متمرکز، به عنوان یک ابزار غیرتماسی با هزینه پیاده‌سازی پایین، روشی است نوری که قابلیت آن برای اندازه‌گیری شاخص‌های مکانیکی میوه به اثبات رسیده است. در این پژوهش امکان­پذیری استفاده از این روش جهت پیش­بینی شاخص مرتبط با رنگ گوشت میوه سیب، ارقام رددلیشس و فوجی، بررسی گردید. تصاویر در طول­موج 650  نانومتر از سطح میوه‌ها تحصیل گردید. پس از آن شاخص‌های رنگی (L*, a*, b*) مربوط به پوست و گوشت میوه توسط دستگاه رنگ‌سنج اندازه‌گیری شد. جهت ایجاد مدل‌های کالیبراسیون، در ابتدا پس از انجام عملیات پیش­پردازش، یک سری ویژگی از تصاویر استخراج گردید. سپس از این ویژگی‌ها به عنوان ورودی و از داده‌های مربوط به رنگ گوشت میوه، که با روش مخرب بدست آمده بود، به عنوان خروجی مدل‌های کالیبراسیون استفاده گردید. نتایج پژوهش بیانگر امکان‌پذیری استفاده از تصویربرداری نور تک­فام متمرکز جهت پیش­بینی رنگ گوشت میوه سیب به صورت غیر مخرب و سریع است. UR - https://www.jndttech.ir/article_61861.html L1 - https://www.jndttech.ir/article_61861_e86982abd6638f0d79c132a505dcdf33.pdf ER -